Ένα μοναδικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρίσκονταν ανοιχτά της Λευκάδα, όταν πέντε φάλαινες φυσητήρες εμφανίστηκαν στα νερά του Ιονίου, κοντά στην περιοχή προς τους Παξούς. Το εντυπωσιακό περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο που έκανε γρήγορα τον γύρο των social media, προκαλώντας θαυμασμό και ενθουσιασμό.
Στα πλάνα διακρίνονται τα τεράστια θαλάσσια θηλαστικά να κινούνται ήρεμα στην επιφάνεια της θάλασσας, απολαμβάνοντας το νερό και αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους. Παρά το γεγονός ότι ένα μικρό σκάφος είχε πλησιάσει σε σχετικά κοντινή απόσταση, οι φάλαινες δεν έδειξαν να ενοχλούνται ούτε στιγμή από την ανθρώπινη παρουσία.
Οι επιβάτες του σκάφους παρακολουθούσαν με δέος το σπάνιο αυτό σκηνικό και κατέγραφαν συνεχώς βίντεο και φωτογραφίες, καθώς οι φυσητήρες συνέχιζαν να κινούνται αργά και παιχνιδιάρικα στα καταγάλανα νερά του Ιονίου.
Οι ειδικοί τονίζουν πως η παρουσία φυσητήρων στις ελληνικές θάλασσες δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Αντίθετα, πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, αφού η Ελλάδα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες περιοχές της Μεσογείου για το συγκεκριμένο είδος. Ο φυσητήρας είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο θηλαστικό που συναντάται στις ελληνικές θάλασσες και ζει κυρίως σε περιοχές με μεγάλο θαλάσσιο βάθος.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, που εκτείνεται στο Ιόνιο και νότια της Κρήτη, καθώς εκεί οι φάλαινες βρίσκουν άφθονη τροφή και κατάλληλες συνθήκες για να ζουν και να αναπαράγονται.
@seminakaridi Βόρεια της Λευκάδας προς Παξούς *** (έγινε ένα λαθάκι) #φάλαινες #whales #Ιόνιο #Λευκάδα #Παξοί ♬ original sound – avatar <3



