Η Apple βρίσκεται πλέον υπό αυστηρό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Digital Markets Act (DMA). Η εταιρεία από το Cupertino έλαβε λεπτομερείς οδηγίες για την εφαρμογή διαλειτουργικότητας, που αφορούν κυρίως την πρόσβαση στο σύστημα ειδοποιήσεων του iOS και τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών λύσεων για τα AirDrop και AirPlay από τρίτους κατασκευαστές.
Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, μελλοντικές συσκευές iOS πρέπει να παρέχουν πλήρη πρόσβαση στο σύστημα ειδοποιήσεων, δυνατότητες εκτέλεσης εφαρμογών στο παρασκήνιο, καθώς και πρόσβαση σε λειτουργίες του συστήματος, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστικές για προϊόντα της Apple, όπως τα AirPods και τα Apple Watch. Κατασκευαστές ακουστικών, για παράδειγμα, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν λειτουργίες όπως αυτόματο ζεύγος με βάση την εγγύτητα και αυτόματη εναλλαγή ήχου, ενώ συσκευές τρίτων θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα χρήσης παρόμοιων λειτουργιών με αυτές των AirDrop και AirPlay.
Προστίθενται επίσης απαιτήσεις για αυτόματη πρόσβαση σε πληροφορίες δικτύου Wi-Fi, ενεργοποίηση του NFC για πληρωμές και υποστήριξη υψηλής ταχύτητας peer-to-peer Wi-Fi συνδεσιμότητας. Όλες αυτές οι δυνατότητες θα πρέπει να διατίθενται δωρεάν σε κάθε συνδεδεμένη συσκευή, ενώ τα σχετικά APIs και frameworks πρέπει να δίνονται στους τρίτους κατασκευαστές ταυτόχρονα με την κυκλοφορία τους στις συσκευές της Apple.
Η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων αυτών ξεκινά με beta έκδοση έως το τέλος του 2025, και πλήρη διάθεση το 2026, πιθανόν με το iOS 19, αποκλειστικά για χρήστες εντός Ε.Ε. Η Apple σχολίασε ότι οι αποφάσεις αυτές επιβραδύνουν την καινοτομία της και την υποχρεώνουν να προσφέρει δωρεάν λειτουργίες σε άλλους, που δεν δεσμεύονται από τους ίδιους κανόνες.