30.2 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
More

    Τζούλιαν Ασάνζ: Ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ

    Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος μετά από 5 χρόνια στην φυλακή. Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

    Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένας Αυστραλός δημοσιογράφος, εκδότης και ακτιβιστής, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks. Το WikiLeaks δημιουργήθηκε το 2006 και έχει δημοσιεύσει χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, φέρνοντας στο φως διάφορες υποθέσεις διαφθοράς και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κυβερνήσεις και εταιρείες. Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1971 στο Townsville της Αυστραλίας. Όταν ήταν νεαρός, ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό και το hacking. Με την ίδρυση του WikiLeaks, έγινε διεθνώς γνωστός και προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές, από κυβερνήσεις και δημόσια πρόσωπα.

    Το 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε μια σειρά αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, προκαλώντας οργή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια χρονιά, κατηγορήθηκε για σεξουαλικά αδικήματα στη Σουηδία, γεγονός που τον οδήγησε να αναζητήσει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του. Παρέμεινε στην πρεσβεία για σχεδόν επτά χρόνια, έως ότου συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019 από την βρετανική αστυνομία. Για χρόνια βρισκόταν σε διαδικασία έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για παραβίαση του Νόμου περί Κατασκοπείας και άλλων αδικημάτων, τα οποία μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε πολυετή φυλάκιση.

    Το αεροπλάνο με το οποίο αναχώρησε ο Ασάνζ από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ως προορισμό το Σαϊπάν, ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βόρειων Μαριάνων, η οποία αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το τελευταίο κεφάλαιο της «Οδύσσειας» του αναμένεται αύριο Τετάρτη σε δικαστήριο της Σαϊπάν. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles