Τα νανοΐνες από άμυλο ενδέχεται να βρουν εφαρμογές σε επιδέσμους για την επούλωση τραυμάτων, παρέχοντας προστασία από βακτήρια και επιτρέποντας τη διαπερατότητα υγρασίας. Οι ερευνητές, για την παρασκευή των νανοϊνών, χρησιμοποίησαν απλό αλεύρι αντί για εξευγενισμένο άμυλο. Εφάρμοσαν την τεχνική της ηλεκτροέλξης (electrospinning), όπου ένα ηλεκτρικό φορτίο τραβά το μείγμα αλευριού και υγρού μέσα από μικροσκοπικές μεταλλικές οπές, παράγοντας εξαιρετικά λεπτά νήματα. Αυτή η διαδικασία θυμίζει τον τρόπο παραγωγής παραδοσιακού σπαγγέτι, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.
Παρότι είναι νωρίς για να αξιοποιηθεί αυτό το υλικό σε ιατρικές εφαρμογές, η έρευνα αποτελεί ένα βήμα προς τη δημιουργία βιώσιμων νανοϊνών από άμυλο. Όσο ενδιαφέρον κι αν ακούγεται η ιδέα για «αόρατα ζυμαρικά», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νανοσπαγγέτι δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα, καθώς θα «μαγειρευόταν» σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πριν προλάβει να βγει από την κατσαρόλα.
Η εργασία αυτή ανοίγει δρόμους για τη μελέτη βιοδιασπώμενων υλικών με δυνατότητες εφαρμογής στην ιατρική και την τεχνολογία, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της διασταύρωσης της επιστήμης με την καθημερινή ζωή, ακόμη και με δημιουργικούς τρόπους όπως η παραγωγή «σπαγγέτι» σε νανοκλίμακα.
Το digitallife.gr έθεσε ως στόχο τη γνωριμία, εξοικείωση και εκπαίδευση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας.
Επικοινωνήστε μαζί μας : [email protected]
© 2024 digitallife.gr. All Rights Reserved. | Web Development
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.