23.7 C
Athens
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
More

    Το πιο λεπτό «σπαγγέτι» στον κόσμο – 200 φορές λεπτότερο από ανθρώπινη τρίχα

    Ερευνητές από το University College London δημιούργησαν το πιο λεπτό «σπαγγέτι» στον κόσμο, με νήματα αμύλου πάχους μόλις 372 νανόμετρα – τόσο μικρά που είναι αόρατα στο γυμνό μάτι και μικρότερα από ορισμένα μήκη κύματος φωτός. Αυτή η τεχνολογική καινοτομία, που δημοσιεύτηκε στο Nanoscale Advances, δεν έχει γαστρονομική εφαρμογή, αλλά θα μπορούσε να έχει σημαντική ιατρική χρήση.

    Τα νανοΐνες από άμυλο ενδέχεται να βρουν εφαρμογές σε επιδέσμους για την επούλωση τραυμάτων, παρέχοντας προστασία από βακτήρια και επιτρέποντας τη διαπερατότητα υγρασίας. Οι ερευνητές, για την παρασκευή των νανοϊνών, χρησιμοποίησαν απλό αλεύρι αντί για εξευγενισμένο άμυλο. Εφάρμοσαν την τεχνική της ηλεκτροέλξης (electrospinning), όπου ένα ηλεκτρικό φορτίο τραβά το μείγμα αλευριού και υγρού μέσα από μικροσκοπικές μεταλλικές οπές, παράγοντας εξαιρετικά λεπτά νήματα. Αυτή η διαδικασία θυμίζει τον τρόπο παραγωγής παραδοσιακού σπαγγέτι, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

    Παρότι είναι νωρίς για να αξιοποιηθεί αυτό το υλικό σε ιατρικές εφαρμογές, η έρευνα αποτελεί ένα βήμα προς τη δημιουργία βιώσιμων νανοϊνών από άμυλο. Όσο ενδιαφέρον κι αν ακούγεται η ιδέα για «αόρατα ζυμαρικά», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νανοσπαγγέτι δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα, καθώς θα «μαγειρευόταν» σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πριν προλάβει να βγει από την κατσαρόλα.

    Η εργασία αυτή ανοίγει δρόμους για τη μελέτη βιοδιασπώμενων υλικών με δυνατότητες εφαρμογής στην ιατρική και την τεχνολογία, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της διασταύρωσης της επιστήμης με την καθημερινή ζωή, ακόμη και με δημιουργικούς τρόπους όπως η παραγωγή «σπαγγέτι» σε νανοκλίμακα.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles