Η Amazon διαθέτει το μεγαλύτερο online κατάστημα στον κόσμο και, όπως είναι προφανές, χρειάζεται έναν τεράστιο χώρο για να αποθηκεύσει όλα αυτά τα προϊόντα.
Οι αποθήκες της καταλαμβάνουν, λοιπόν, μία πολύ μεγάλη έκταση, που ξεπερνά τα 100.000 τετραγωνικά μέτρα. Σ’ αυτές εργάζονται περίπου 65.000 άτομα, ενώ η λειτουργία τους βασίζεται σε ένα σύστημα logistics γνωστό ως “chaotic storage” (δηλαδή “χαοτική αποθήκευση”). Πρόκειται για κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, με άλλα λόγια, ως “οργανωμένη σύγχυση”, δεδομένου ότι, τελικά, λειτουργεί με άψογο τρόπο, έχοντας αρκετά πλεονεκτήματα.
Στις αποθήκες της Amazon δεν υπάρχει, για παράδειγμα, ξεχωριστός χώρος μόνο για βιβλία ή μόνο για τηλεοράσεις (όπως θα περίμενε κανείς στα πρότυπα ενός καταστήματος λιανικής), καθώς τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες ενός προϊόντος δεν έχουν σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το μοναδικό barcode που σχετίζεται με κάθε προϊόν που εισέρχεται στην αποθήκη και το οποίο τοποθετείται σε ένα συγκεκριμένο χώρο αυτής. “Καρδιά” της λειτουργίας της αποθήκης αποτελεί μία εξελιγμένη βάση δεδομένων, η οποία παρακολουθεί και ελέγχει κάθε μεμονωμένο προϊόν που εισέρχεται ή φεύγει από αυτήν αλλά και το χώρο στο ράφι που καταλαμβάνει ή όχι. Έτσι, υπάρχει αυξημένη ευελιξία και ο ελεύθερος χώρος μπορεί να αξιοποιείται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Δείτε κάποιες ακόμη εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης των προϊόντων που διαθέτει η Amazon
Πηγή: Twisted Sifter
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.