Μπορεί να έχουν εξαφανιστεί εδώ και κάποια εκατομμύρια χρόνια, μπορεί τα μόνα ίχνη τους να είναι απολιθώματα που βρίσκουν τυχαία οι αρχαιολόγοι, οι δεινόσαυροι όμως, είναι αντικείμενο εκτενούς μελέτης, στην προσπάθεια των επιστημόνων να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ζωή και την καθημερινότητά τους. Έτσι, διαπίστωσαν πως, αν κανείς έκανε μία επίσκεψη στην Μογγολία μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν, μπροεί να έβλεπε Οβιράπτορες, πτερόμορφους δεινοσαύρους, να χρησιμοποιούν εντυπωσιακά φτερά που είχαν στην ουρά, στα οπίσθιά τους, να τα κουνούν, προκειμένου να αποπλανήσουν υποψήφιους συντρόφους.
Μία ομάδα παλαιοντολόγων αποκαλύπτουν στην Acta Palaeontologica Polonica πως οι Οβιράπτορες, αυτά τα τεράστια αλλά ειρηνικά πουλιά, διέθεταν πολύ εντυπωσιακά και πολύχρωμα φτερά στην δυνατή αλλά ευέλικτη ουρά τους. Μελετώντας απολιθώματα, αλλά και συγκρίνοντάς τα με πτηνά που υπάρχουν στην εποχή μας, όπως το παγόνι και η γαλοπούλα, οι Οβιράπτορες αναζητούσαν το ταίρι τους «κουνώντας» την ουρά και τα οπίσθιά τους, μαγεύοντας έτσι το ένα το άλλο, με σκοπό την αναπαραγωγή. Το κούνημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο ανθρώπινο χαρακτηριστικό καθώς βλέπετε.
Η διαπίστωση αυτή των παλαιοντολόγων είναι η πρώτη που αποδεικνύει την χρήση της ουράς από τους οβιράπτορες, χρησιμοποιώντας τόσο δεδομένα από τα απολιθώματα, όσο και χαρακτηριστικά υπαρκτών ειδών στη Γη, λέει ο Xing Xu, παλαιοντολόγος από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας Σπονδυλωτών της Κίνας. «Ουσιαστικά, το ψηφιακό μοντέλο που ανέπτυξαν οι μελετητές αναπαριστά με περισσότερη ρεαλιστικότητα από τις προηγούμενες απόπειρες».
Η ομάδα από το πανεπιστήμιο της Alberta των ΗΠΑ, λοιπόν, σε συνεργασία με πολλούς συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο αλλά και την Κίνα, στην οποία βρέθηκε μία σεβαστή ποσότητα απολιθωμάτων από Οβιάπτορες, με το ψηφιακό μοντέλο αυτό αναπαριστούν το φλερτ των δεινοσαύρων που χρησιμοποιούν τα φτερά στα οπίσθιά τους. Πόσο μα πόσο μοιάζουμε τα διάφορα είδη πάνω σε αυτό τον πλανήτη…
Πηγή: Wired