Μπορεί η Samsung να είναι ιδιαίτερα αγαπητή για τα flagships της σειράς S και τα foldable της, ωστόσο και στα smartphones μεσαίας κατηγορίας, η κορεατική εταιρεία έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της με τη γνωστή σειρά A. Τηρώντας λοιπόν την παράδοση και ανανεώνοντας τη σειρά A, στα χέρια μας έφτασε πρόσφατα το Galaxy A56, το οποίο όπως θα δούμε και παρακάτω βασίζεται στα δυνατά σημεία των προκατόχων του και συνοδεύεται από καλύτερη υποστήριξη λογισμικού από ποτέ. Το A56 που θα αναλύσουμε και παρακάτω στο review που ακολουθεί, βασίζεται στο Galaxy A55, με αισθητά λεπτότερο σχεδιασμό, νέο chipset, μεγαλύτερη οθόνη και ταχύτερη φόρτιση ως τις πιο αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις. Πάμε λοιπόν να δούμε τις εκπλήξεις που κρύβει το mid-ranger της Samsung, το οποίο συνοδεύεται επίσης από το «μικρότερο» αδελφάκι του, A36.
Flat, λεπτό και στιβαρό!
Κοιτάζοντας το A56 είναι εμφανές ότι η Samsung έδωσε μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι του εξωτερικού σχεδιασμού. Η μινιμαλιστική σχεδιαστική γλώσσα “One Mass” που η Samsung παρουσίασε με τη σειρά Galaxy S24 χαρακτηρίζεται από την επίπεδη πλάτη και τα πλαϊνά, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία. Τολμηρή και καθαρή, αυτή η αισθητική μεταφέρθηκε στο περσινό Galaxy A55 και, στις περισσότερες περιπτώσεις, απλώς τελειοποιήθηκε για να δημιουργήσει την εμφάνιση του νέου Galaxy A56.
H οθόνη είναι ελάχιστα μεγαλύτερη, αλλά οποιαδήποτε εντύπωση ότι αυτή η γενιά είναι πιο ογκώδης εξισορροπείται από ένα σημαντικά λεπτότερο προφίλ, με τη Samsung να μειώνει το πάχος του A56 από 8,2mm σε 7,4mm (μόλις 0,1mm παχύτερο από το Galaxy S25+). Αυτό σημαίνει ότι το A56 είναι το λεπτότερο τηλέφωνο της σειράς A από τα μοντέλα του 2016 (τα οποία είχαν πολύ μικρότερες μπαταρίες). Το σημαντικότερο στοιχείο εδώ είναι ότι παρά το γεγονός ότι έχει υιοθετηθεί από τη Samsung ένα slim profile, παρόλα αυτά η συσκευή δεν «χάνει» σε επίπεδο στιβαρότητας, με την κορεατική εταιρεία να έχει επενδύσει σημαντικά σε αυτόν τον τομέα. Σε καμία λοιπόν περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «εύθραυστο», με το Galaxy A56 να φέρει πιστοποίηση IP67 κατά της σκόνης και του νερού, καθώς επίσης και Gorilla Glass Victus+ μπροστά και πίσω μαζί ένα μεταλλικό πλαίσιο με επίπεδες πλευρές, εκτός από μια περιοχή (που μοιάζει με εσοχή) περιμετρικά του Power button και των volume rockers, στη δεξιά πλευρά του τηλεφώνου.
Παρατηρώντας πιο προσεκτικά τη σχεδιαστική γλώσσα που έχει ακολουθηθεί είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα smartphone που είναι flat, πιο τετράγωνο αλλά και πιο «μοντέρνο», σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς A. Ακόμη και με τη μεγαλύτερη οθόνη φέτος, το A56 είναι επίσης ελαφρύτερο από τους πρόσφατους προκατόχους του (το A55 ζύγιζε 213 gr.), καταφέρνοντας να πέσει κάτω από το όριο των 200g (198 gr.), όπου τα τηλέφωνα αρχίζουν να γίνονται άβολα στο χέρι μετά από παρατεταμένη χρήση. Η Samsung επέλεξε ένα νέο γραμμικό σχεδιασμό κάμερας για αυτήν τη γενιά της σειράς A (συνεπές σε όλα τα νέα Galaxy A26, A36 και A56), που προεξέχει έντονα από την πλάτη του τηλεφώνου, με μαύρη εξωτερική επιφάνεια και μεταλλικό περίγραμμα.
Εστιάζοντας στην οθόνη, εδώ και πάλι η Samsung δεν έχει κάνει τον παραμικρό «συμβιβασμό», προσφέροντας άκρως ικανοποιητικά «visual» αποτελέσματα για την κατηγορία που ανήκει η συσκευή. Ειδικότερα, μία από τις πιο βελτιώσεις σε αυτή τη γενιά, εκτός από το γεγονός ότι είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (τώρα ταιριάζει σε μέγεθος οθόνης με το S25+), είναι ότι η 6,7 ιντσών Super AMOLED οθόνη του A56 είναι πλέον πιο φωτεινή· τόσο στη λειτουργία υψηλής φωτεινότητας όσο και στη μέγιστη φωτεινότητα, με τα peak brightness levels του A56 να φτάνουν στα 1900 nits. Αυτό πρακτικά σημαίνει καλύτερη ορατότητα σε εξωτερικούς χώρους και μεγαλύτερη αντίθεση κατά την προβολή HDR περιεχομένου.
Αν μη τι άλλο, το display είναι ευχάριστο, με το φυσικό κοντράστ και τη ζωντάνια που προσφέρει ένα OLED πάνελ με ανάλυση Full HD+ (1080 x 2340 pixels), ενώ οι εναλλαγές στο refresh rate (σταθερό στα 60Hz ή adaptive έως 120Hz), φίλτρο μπλε φωτός και ευαισθησία αφής βελτιώνουν την συνολική εικόνα, έτσι ώστε να είναι όχι μόνο ξεκούραστη και καθαρή, αλλά και πιο «αποδεκτή» για τα μάτια ύστερα από πολύωρη χρήση. Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι η συσκευή διαθέτει optical under-display αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος αν και υπολείπεται τον supersonic αισθητήρων των μεγαλύτερων μοντέλων Galaxy, παρόλα αυτά κάνει αρκετά ικανοποιητικά τη δουλειά του (αν και με λίγο παραπάνω lag).
In Exynos we… trust!
Αν και η σειρά A παραδοσιακά δεν είναι εδώ για να κάνει τα benchmark utilities να πάρουν… φωτιά, παρόλα αυτά τα αποτελέσματα που χαρίζει στον τομέα του performance, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αμελητέα ποσότητα. Σαφώς και η επιλογή ενός «τίμιου» octa-core Exynos 1580 SoC δεν μπορεί να πιάσει τα νούμερα ενός Snapdragon 8 Elite, παρόλα αυτά με τεχνολογία κατασκευής στα 4nm, το εν λόγω chipset βοηθάει σημαντικά στην καλή απόδοση και στην άριστη ενεργειακή διαχείριση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Samsung, ο εν λόγω Exynos προσφέρει 18% καλύτερη απόδοση CPU, 17% καλύτερη GPU και 12% βελτίωση στην απόδοση NPU σε σύγκριση με το 1480 που είχε το περσινό A55.
Αξίζει βέβαια να προσθέσουμε ότι η Samsung έδωσε βαρύτητα στον επανασχεδιασμό του Vapor Chamber της συσκευής, όπου ο θάλαμος απορρόφησης της θερμότητας έχει αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Με μεγαλύτερο θάλαμο ατμού, ουσιαστικά το Galaxy A56 5G παραμένει «δροσερό», ακόμη και όταν τα πράγματα έχουν αρχίσει να… «ζορίζουν». Το εν λόγω Exynos chipset συνοδεύεται από 8 ή 12GB RAM (LPDDR5), ενώ ο αποθηκευτικός χώρος παίζει στα 128GB και 256GB (UFS 3.1). Στο κομμάτι της συνδεσιμότητας, η πρόταση της Samsung έρχεται με υποστήριξη για Wi-Fi 802.11 a/b/g/m/ac/6, dual-band και Wi-Fi Direct, είναι Dual-SIM καθώς επίσης και Bluetooth 5.3, όπως επίσης και όλα τα γνωστά πρότυπα που αφορούν στον γεωεντοπισμό.
Αφήνοντας για λίγο το hardware και ρίχνοντας μια ματιά στο software, εδώ το Galaxy A56 5G έρχεται «πάνοπλο» και… με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο κομμάτι του λογισμικού. Έχοντας στο εσωτερικό το εξελιγμένο One UI 7.0 (που βασίζεται στο Android 15), προσφέρει βελτιωμένη αισθητική και βαθύτερη ενσωμάτωση AI. Η Samsung προσπαθεί να διαφοροποιήσει την εμπειρία «Galaxy AI» που προσφέρει στις κορυφαίες της συσκευές από την εμπειρία: «Awesome Intelligence» που διαθέτουν τα νέα μεσαίας κατηγορίας μοντέλα της. Πέρα από τα AI εργαλεία επεξεργασίας εικόνας, το AI Select λειτουργεί δίπλα στο Google Circle to Search, με παρόμοιες (αν και λίγο διαφορετικές) δυνατότητες, σχεδιασμένες για να εξάγουν πληροφορίες ή να επεξεργάζονται κείμενο και εικόνες στην οθόνη. Επίσης, η λειτουργία Read Aloud (στην εγγενή εφαρμογή περιήγησης της Samsung) μπορεί να διαβάζει το κείμενο μιας ιστοσελίδας. Αν και πιο απλοποιημένα από το Galaxy AI, τα features Τεχνητής Νοημοσύνης λειτουργούν στην εντέλεια… Όσον αφορά την υποστήριξη, η Samsung υπόσχεται 6 χρόνια ενημερώσεων λειτουργικού και ασφαλείας, ξεπερνώντας αρκετούς ανταγωνιστές!
Awesome… Photos!
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το Galaxy A56 5G προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία και στον λάτρη του mobile photography. Ειδικότερα, η πίσω γραμμική διάταξη φιλοξενεί τρεις αισθητήρες, με το hardware να μην έχει κολοσσιαίες διαφορές από το A54. Ο κύριος αισθητήρας των 50MP (f/1.8 με OIS) προσφέρει ευχάριστα αποτελέσματα, με καλή δυναμική εμβέλεια για smartphone αυτής της κατηγορίας. Παράλληλα, η ίδια εξαιρετική ανίχνευση περιγραμμάτων και το όμορφο bokeh στο πορτρέτο που έχουμε συνηθίσει από τις ναυαρχίδες της εταιρείας, μεταφέρονται και στο A56, πράγμα που σημαίνει ότι είναι γενικά εξαιρετικό στην αποτύπωση ανθρώπων.
Η υπερευρυγώνια κάμερα (f/2.2) προσφέρει παρόμοια εμφάνιση με την κύρια κάμερα σε καλό φωτισμό, με το Nightography mode να αναλαμβάνει και εδώ την βελτίωση των νυχτερινών λήψεων, στις απουσιάζει το φως. Το triple camera setup του συμπληρώνεται από μια macro κάμερα των 5MP, η οποία μπορεί να παράγει αξιόλογες λήψεις, αλλά πιθανότατα δεν θα τη χρησιμοποιήσετε συχνά, καθώς έχει την τάση να θολώνει. Βέβαια όπου υπολείπεται το φωτογραφικό αποτέλεσμα, η AI βελτιώνει την κατάσταση, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αρκετά ικανοποιητικό. Τέλος, η selfie camera των 32MP έρχεται με μια σειρά από AI-based βελτιώσεις, οι οποίες χαρίζουν ευκρίνεια και μια φυσικότητα στο οπτικό αποτέλεσμα. Δείτε τις φωτογραφικές δυνατότητες του A56 στα samples που τραβήξαμε σε μια σειρά από διαφορετικά φωτογραφικά σενάρια (όπως κανονικές λήψεις, μακρινές, selfie και νυχτερινές photos)…
Ολοκληρώνοντας την εμπειρία που είχαμε με το Galaxy A56 δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στο κομμάτι της αυτονομίας. Το A56 διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα στα 5000mAh και υποστηρίζει φόρτιση στα 45W. Σύμφωνα με την Samsung, η συσκευή δύναται να αντέξει μια πλήρη ημέρα συνεχούς χρήσης, ενώ μέσα σε 30 λεπτά μπορεί να φορτίσει κοντά στο 65%. Η δε πλήρης φόρτιση της συσκευής διαρκεί κοντά στα 70 λεπτά.
Awesomeness… reloaded!
Το Samsung Galaxy A56 5G που κυκλοφορεί σε 4 διαφορετικά χρώματα (Awesome Graphite, Awesome Olive, Awesome Pink και Awesome Lightgrey), μπορεί να μην φέρνει την επανάσταση στην κατηγορία του, παρόλα αυτά αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση για τους users που θέλουν να βιώσουν την υψηλή ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό με μια σειρά από λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης, πολύ καλές φωτογραφικές δυνατότητες και την γοητεία που ασκεί το brand name της Samsung. Για μια ακόμη χρονιά, η σειρά A διατηρεί τη σημαία της Samsung στον ιστό της…