23.1 C
Athens
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
More

    Πόσο βαθύ είναι το βαθύ; Νέοι χάρτες των ωκεανών δείχνουν το πιο βαθύ σημείο του πλανήτη

    Αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να χαρτογραφήσουν το πιο βαθύ σημείο του ωκεανού, για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια. H τάφρος Mariane βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό, και εκτείνεται σε μήκος 2,500 χιλιομέτρων. Το πιο βαθύ σημείο της τάφρου, είναι το λεγόμενο Challengers Deep και οι τελευταίες μετρήσεις των επιστημόνων αναφέρουν πως το μέγιστο βάθος φτάνει τα 10,944 μέτρα, μέτρηση που θεωρείται η πιο ακριβής έως σήμερα.

    Ίσως να αναρωτηθείτε γιατί μας ενδιαφέρει αυτό. Έχει γίνει μία και μοναδική εξερευνητική αποστολή στο Challengers Deep και αυτή ήταν το 1960 με το βαθυσκάφος Tieste και κυβερνήτες τους Don Walsh και Jacques Piccard. Το Tieste είχε φτάσει στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη, ψάχνοντας στα τυφλά, αφού προσπαθούσε να ανακαλύψει τι βρισκόταν εκεί. Τώρα όμως, 4 αποστολές ετοιμάζονται να εξερευνήσουν το σημείο που, αν ήταν βουνό, θα ήταν κατά πολύ ψηλότερο του Everest.

    H Virgin Oceanic του Richard Branson βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της κατασκευής του βαθυσκάφους της, ενώ κυβερνήτης του θα είναι ο Chris Welsh. Μία άλλη εταιρία ερευνών που εδρεύει στη Φλόριδα των ΗΠΑ ετοιμάζει κι εκείνη την αποστολή της και ονομάζεται Triton submarines, μία τρίτη που υποστηρίζεται από τον σκηνοθέτη James Cameron (γνωστό για την ενασχόλησή του μετά την ενδελεχή έρευνα που οργάνωσε στο κουφάρι του Τιτανικού) αλλά και η DOER submarines, εταιρία που υποστηρίζει ο Eric Schmidt, πρώην CEO της Google.

    Και οι τέσσερις αποστολές θα εφοδιαστούν με τους νέους λεπτομερείς χάρτες που παρουσιάστηκαν σε στην συνάντηση του American Geophysical Union (AGU) και αναμένεται να λύσουν πολύ περισσότερες απορίες από αυτές που προσπάθησε να λύσει το Tieste. Όπως να επιβεβαιώσει πως η πίεση στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού είναι περισσότερες από 1000 φορές μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική. Ή τι είδους ζωή υπάρχει. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τις αποστολές. Όχι μόνο για το μεγάλο οικονομικό τους κόστος ή την υστεροφημία των συντελεστών σε περίπτωση αποτυχίας, αλλά και για την σωματική ακεραιότητα των πληρωμάτων. Οι συνθήκες είναι πολύ δυσκολότερες και από μία πτήση στο διάστημα καθώς, οι συνθήκες στο Challengers Deep θεωρούνται ιδιαίτερα εχθρικές. Ο λόγος; Όσο κι αν έχουμε εξερευνήσει το διάστημα και την ευρύτερη “γειτονιά” μας, μόνο το 5% των βυθών του πλανήτη έχουν εξερευνηθεί.

    Πηγή: BBC, Wikipedia

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles