31.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2026
More

    Πως να μετατρέψετε οποιοδήποτε iPhone σε «dumb phone» για τα παιδιά σας

    Όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις στο Google News!
    Ακολουθήστε το Digitallife.gr για νέα, gadgets και όλες τις εξελίξεις της ψηφιακής ζωής.
    Add as preferred source on Google

    Η αυξανόμενη ανησυχία γύρω από τον εθισμό στα smartphones και την ανεξέλεγκτη πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο έχει οδηγήσει πολλούς γονείς, αλλά και ενήλικες, στην αναζήτηση πιο απλών λύσεων επικοινωνίας. Αντί, όμως, να αγοράσει κανείς ένα παραδοσιακό «dumb phone», υπάρχει ήδη ένας τρόπος να μετατρέψει σχεδόν οποιοδήποτε iPhone σε μια συσκευή με περιορισμένες δυνατότητες, αξιοποιώντας μια ενσωματωμένη λειτουργία της Apple.

    Η λύση ονομάζεται Assistive Access και αποτελεί δυνατότητα προσβασιμότητας του iOS, σχεδιασμένη αρχικά για άτομα που χρειάζονται μια πιο απλή και εύχρηστη εμπειρία χρήσης. Ωστόσο, μπορεί να αξιοποιηθεί εξίσου αποτελεσματικά από γονείς που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους ένα iPhone μόνο για βασική επικοινωνία ή ακόμη και από χρήστες που επιθυμούν να περιορίσουν τη δική τους εξάρτηση από τις εφαρμογές και τα social media.

    Η λειτουργία αυτή επιτρέπει την πλήρη παραμετροποίηση των εφαρμογών που θα είναι διαθέσιμες στον χρήστη. Μέσα από τις Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > Assistive Access, ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να επιλέξει ποιες εφαρμογές θα εμφανίζονται στην αρχική οθόνη. Παράλληλα, το περιβάλλον εργασίας μετατρέπεται σε μια ιδιαίτερα απλή μορφή με μεγάλες κάρτες ή λίστες, ώστε η πλοήγηση να γίνεται εύκολα και χωρίς περισπασμούς.

    Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι ότι αν δεν προστεθεί το Safari στις επιτρεπόμενες εφαρμογές, ο χρήστης δεν μπορεί να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, ακόμη και αν λάβει κάποιον σύνδεσμο μέσω μηνύματος. Έτσι, οι γονείς μπορούν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να πραγματοποιούν κλήσεις ή να ανταλλάσσουν μηνύματα, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες.

    Ο έλεγχος επεκτείνεται και στις επαφές. Για παράδειγμα, στις εφαρμογές Τηλέφωνο και Μηνύματα μπορεί να οριστεί αν το παιδί θα επικοινωνεί με όλους, μόνο με τις αποθηκευμένες επαφές ή αποκλειστικά με συγκεκριμένα αγαπημένα πρόσωπα. Αντίστοιχα, οι ειδοποιήσεις μπορούν να προσαρμοστούν, ενώ στην εφαρμογή Μουσική είναι δυνατό να εμφανίζονται μόνο playlists που έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων.

    Η συγκεκριμένη δυνατότητα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς η Apple έχει ήδη ανακοινώσει ότι με το iOS 27 θα ενισχύσει σημαντικά τα εργαλεία γονικού ελέγχου. Ωστόσο, το Assistive Access είναι ήδη διαθέσιμο και δεν απαιτεί καμία συνδρομή ή εγκατάσταση εφαρμογών τρίτων.

    Για όσους επιθυμούν ένα κινητό που εξυπηρετεί μόνο τις βασικές ανάγκες επικοινωνίας ή θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους περισπασμούς του διαδικτύου, η λύση μπορεί να βρίσκεται ήδη στο iPhone που έχουν στα χέρια τους. Με λίγες μόνο ρυθμίσεις, η συσκευή μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο «dumb phone», διατηρώντας τα πλεονεκτήματα του οικοσυστήματος της Apple, αλλά περιορίζοντας τις λειτουργίες που συχνά οδηγούν σε υπερβολική χρήση.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles