Υπάρχουν δύο είδη ξανθού μαλλιού. Αυτό που προέρχεται από το κομμωτήριο και το φυσικό. Το πρώτο είναι αποτέλεσμα χημείας και καλλιτεχνίας των…. τριχολόγων. Το δεύτερο όμως, μέχρι τώρα, νομίζαμε πως ήταν Ευρωπαϊκό προνόμιο. Όλες οι μελέτες των γενετιστών που μελετούσαν το κομμάτι του DNA που καθορίζει το ξανθό χρώμα μαλλιού στους ανθρώπους, το μελετούσαν υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής καταγωγής.
Να όμως που οι κάτοικοι των νησιών του Σολομώντα, στο Νότιο Ειρηνικό, που ήρθαν να καταρρίψουν τον μύθο της Ευρωπαϊκής καταγωγής του ξανθού μαλλιού. Πώς; Κατ’ αρχήν σε αυτά τα μικροσκοπικά νησάκια που βρίσκονται κυριολεκτικά στην άκρη του πουθενά, παρατηρείται το εξής φαινόμενο. Οι κάτοικοι με το σκουρόχρωμο δέρμα του νησιού, σε ποσοστό 5 με 10% έχουν ξανθά μαλλιά!
Επιστήμονες γενετιστές του πανεπιστημίου Stanford, αποφάσισαν να πάνε στα νησιά του Σολομώντα για να δουν, πώς γίνεται αυτό, δηλαδή, αν οι «ξανθοί» κάτοικοι των νησιών, έχουν στο DNA τους το γονίδιο στην περιοχή SLC24A4 και KITLG όπως ισχύει για τους Ευρωπαίους.
Αν και τα νησιά βρίσκονται πάρα πολύ μακριά από την Ευρώπη, οι γενετιστές ήθελαν να δουν αν οι κάτοικοι είχαν διασταυρωθεί γενετικά με κατοίκους της ηπείρου μέσα στους αιώνες. Άλλωστε, είναι γνωστό πως κάποια γονίδια τείνουν να «ευδοκιμούν» όταν οι συνθήκες είναι όψιμες. Αν όμως η γενετική προέλευση του ξανθού μαλλιού στους κατοίκους προερχόταν από το νησί, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν είναι παρόμοια με αυτή των Ευρωπαίων. Δηλαδή, ήθελαν να δουν: υπάρχει ένα ή δύο γονίδια που καθορίζουν το ξανθό μαλλί;
Οι ερευνητές κατέγραψαν το ύψος, το βάρος, την αρτηριακή πίεση και πήραν δείγμα σάλιου από 42 νησιώτες με σκούρα μαλλιά και 43 με ξανθά μαλλιά. Όταν ξεκίνησαν να αναλύουν τα γενετικά δείγματα, δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι γιατί γνώριζαν πως στο περίπλοκο μείγμα γονιδίων που καθορίζει το χρώμα μας, συνήθως τα αποτελέσματα είναι πολύ ασαφή και μπερδεμένα και ο μόνος τρόπος για να υπάρχουν σαφή αποτελέσματα είναι να ληφθεί δείγμα από χιλιάδες ανθρώπους. Κι όμως, με το δείγμα των 43 ανθρώπων κατόρθωσαν να πάρουν ένα πολύ ισχυρό αποτέλεσμα αμέσως καθώς εντόπισαν αμέσως πως το ξανθό μαλλί των κατοίκων, προέρχεται από ένα γονίδιο: το TYRP1. Το TYRP1 κωδικοποιεί ένα ένζυμο που καθορίζει το χρώμα, τόσο σε δοκιμές που έχουν γίνει σε ποντίκια, όσο και ανθρώπους. Δεν έχει όμως εντοπιστεί πως αυτό προκαλεί το ξανθό μαλλί στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.
Πράγμα που σημαίνει λοιπόν πως οι ξανθοί των νησιών του Σολομώντα, δεν προέκυψαν από κάποια «αλληλεπίδραση» με τους Ευρωπαίους, αλλά το χαρακτηριστικό τους είναι αυτόχθονο.
Να λοιπόν που δεν υπάρχει ένα και μοναδικό ξανθό στον κόσμο. Αγαπητές Ευρωπαίες… ατυχήσατε. Αν ζούσε ο Χίτλερ σήμερα, μάλλον θα οδηγούνταν σε παραίτηση.