Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Northwestern ανέπτυξαν τον μικρότερο βηματοδότη στον κόσμο, ο οποίος χωράει σε μια σύριγγα και μπορεί να εισαχθεί στο σώμα χωρίς να απαιτεί επώδυνη χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για έναν βηματοδότη που διαλύεται στο αίμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, προσφέροντας μια προσωρινή λύση για άτομα που χρειάζονται καρδιολογική υποστήριξη για μικρό χρονικό διάστημα, όπως για νεογέννητα με συγγενείς καρδιοπάθειες.
Ο βηματοδότης τροφοδοτείται με φως και συνδέεται ασύρματα με μια συσκευή που τοποθετείται στο στήθος του ασθενούς. Όταν η συσκευή ανιχνεύει ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, εκπέμπει φως που ενεργοποιεί τον βηματοδότη. Το φως διαπερνά το δέρμα, τα οστά και τους μύες, προσφέροντας τη δυνατότητα να δουλέψει με καρδιές οποιουδήποτε μεγέθους. Παρά το μικρό του μέγεθος (μόνο 1 χιλιοστόμετρο σε πάχος), ο βηματοδότης προσφέρει την ίδια ενέργεια με έναν κανονικό βηματοδότη.
Η κύρια εφαρμογή του βηματοδότη είναι η παιδιατρική φροντίδα, καθώς τα νεογέννητα με συγγενείς καρδιοπάθειες συχνά χρειάζονται προσωρινό βηματοδότη μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, για περίπου επτά ημέρες. Η καινοτομία αυτή εξαλείφει την ανάγκη για επιπλέον χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του βηματοδότη. Η τεχνολογία αυτή ανοίγει επίσης το δρόμο για άλλες ιατρικές εφαρμογές, όπως η θεραπεία νευρικών βλαβών, η θεραπεία τραυμάτων και η ανακούφιση από τον πόνο.