Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις της Washington Post, που προέρχονται και πάλι από τις διαρροές του Edward Snowden, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ, η γνωστή πλέον σε όλους μας NSA, χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, και ένα project το οποίο σχετίζεται με τους κβαντικούς υπολογιστές, ελπίζοντας ότι με τη βοήθειά τους θα μπορέσει να σπάσει σχεδόν κάθε κρυπτογράφηση η οποία χρησιμοποιείται σήμερα.
‘Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη η αλήθεια, δεδομένου ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θεωρούνται μία από τις πλέον “καυτές” τεχνολογικές επαναστάσεις της εποχής μας στο χώρο της πληροφορικής και τα υπολογιστικά συστήματα που μπορούν, δυνητικά, να συνθέσουν είναι ασύλληπτης ισχύος. Όπως αναφέρει η Washington Post, ένα μεγάλο μέρος της σχετικής έρευνας έχει πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Maryland χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία, όπως το πόσο μακριά έχει προχωρήσει η έρευνα σε ένα κομμάτι της σύγχρονης επιστήμης που αποτελεί “σπαζοκεφαλιά” για πολλές εταιρείες τεχνολογίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εταιρείες-κολοσσοί όπως η Google έχουν επενδύσει σημαντικά στο κομμάτι των κβαντικών υπολογιστών, δημιουργώντας ακόμη και εξειδικευμένο εργαστήριο.
Το τρισέλιδο έγγραφο που αποκάλυψε η Washington Post περιγράφει ένα project της NSA που αφορά, σε αυτή τη φάση, τη διενέργεια βασικής έρευνας πάνω στην κβαντική φυσική και μελέτες αρχιτεκτονικής/μηχανικής, ώστε να καθοριστεί αν και με ποιο τρόπο μπορεί να “οικοδομηθεί” ένας κβαντικός υπολογιστής που θα είναι χρήσιμος στο σπάσιμο και των πιο δύσκολων μορφών κρυπτογράφησης. Πρόκειται για ένα μέρος ενός ερευνητικού προηράμματος συνολικής επένδυσης 79.7 εκατ. δολαρίων που ονομάζεται “Penetrating Hard Targets”. Μερικά από τα πειράματα της NSA, όπως διαβάζουμε, πραγματοποιούνται σε μεγάλα “θωρακισμένα” δωμάτια -γνωστά ως κλωβοί Faraday– που είναι σχεδιασμένα ώστε να εμποδίζουν την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια από το να εισέλθει ή να εξέλθει.
Οι κβαντικοί υπολογιστές, χρησιμοποιώντας τις αρχές της κβαντικής φυσικής και την κβαντική υπέρθεση, βασίζουν τη λειτουργία τους όχι στα bits όπως οι απλοί υπολογιστές, αλλά στα qubits, που μπορούν να αποθηκεύουν το 0 και το 1 ταυτόχρονα. Τα qubits είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα ασταθή ακόμη, όσον αφορά την “επιβίωσή” τους σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου, και μπορούν να αποθηκευτούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μάλιστα υπό προυποθέσεις. Το “στοίχημα” τώρα για τους ερευνητές είναι να πετύχουν να δημιουργήσουν έναν κβαντικό υπολογιστή που να μπορεί να διατηρηθεί “ζωντανός” για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα για την κατασκευή των ταχύτατων υπολογιστικών μονάδων του αύριο, που θα αποτελέσουν και ένα σημαντικό “όπλο” στην προσπάθεια για την αποκρυπτογράφηση και των πιο δύσκολων συστημάτων.