Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η εφημερίδα News of the World (του Rupert Murdoch) αποκαλύφθηκε ότι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ, που είχε προσλάβει για να αναζητήσει μία 13χρονη, που είχε δηλωθεί η εξαφάνισή της, υπέκλεψε το κινητό τηλέφωνο της μικρής, και έσβησε παλαιότερα μηνύματα για να εμφανιστούν νεότερα και τελευταία. Η διαγραφή αυτή για πολύ καιρό παραπλανούσε τις αστυνομικές αρχές πως η αγνοουμένη ήταν ζωντανή, ελπίδα που διατηρούσαν και οι γονείς της.
Η 13χρονη Milly Dowler είχε εξαφανιστεί από το σπίτι της στο Surrey της Αγγλίας το 2002. Αυτό που αποκαλύφθηκε τόσα χρόνια μετά είναι πως οι συντάκτες της εφημερίδας News of the World, προσέλαβαν ιδιωτικό ντετέκτιβ να βρει μεταξύ άλλων τον αριθμό κινητού της μικρής Milly ώστε να έχουν “πρώτη ύλη” από τα μηνύματα απελπισίας που άφηναν οι συγγενείς και οι φίλοι της νομίζοντας πως η μικρή το είχε σκάσει από το σπίτι. Όταν το mailbox φωνητικών μηνυμάτων της 13χρονης γέμισε, οι συντάκτες και ο ιδιωτικός ντετεκτιβ είχαν την φαεινή ιδέα να σβήσουν μερικά μηνύματα από τα πρώτα που είχαν αφήσει οι δικοί της άνθρωποι, ώστε να φορτωθούν καινούρια που θα έδιναν καινούρια τροφή στο “ρεπορτάζ”. Αποτέλεσμα ήταν, η αστυνομία αλλά και οι γονείς, να πιστεύουν πως η 13χρονη είχε πρόσβαση στο κινητό της και διέγραφε τα παλιά μηνύματα, άρα ήταν ζωντανή.
Απ’ ότι αποκαλύφθηκε προ ημερών, οι υποκλοπές ήταν μία παγιωμένη διαδικασία για την εφημερίδα News of the World, καθώς πολλά θύματα εξαφανίσεων και μέλη των οικογενειών τους είδαν να εμφανίζονται στην εφημερίδα προσωπικές συνομιλίες τους και στοιχεία που μπορούσαν να γνωρίζουν μόνο αυτοί. Σάλος έχει ξεσηκωθεί στην Μεγάλη Βρετανία κατά της εφημερίδας, του ιδιοκτήτη της Rupert Murdoch, της τότε αρχισυντάκτριας και νυν Chief Executive Rebekah Brooks, αλλά και του Andy Coulson που από τον Ιανουάριο παραιτήθηκε από την εφημερίδα για να γίνει σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα media…
Μετά την ανακοίνωση των καταγγελιών, η Scotland Yard ερευνά όλες τις υποθέσεις εξαφανίσεων ανηλίκων που έχει καλύψει η εφημερίδα για να διαπιστώσουν αν όντως έχουν πραγματοποιήσει τις υποκλοπές των συνομιλιών των θυμάτων και των συγγενών τους.
Αποτέλεσμα αυτού του θορύβου, μεταξύ άλλων ήταν και πολλές εταιρίες να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από την εν λόγω εφημερίδα, εταιρίες όπως η Ford, η Tesco και άλλες, ενώ έχει ξεκινήσει μία τεράστια κινητοποίηση στα social media που καλεί Βρετανούς και Ευρωπαίους πολίτες να μποϋκοτάρουν την εφημερίδα αλλά και όλα τα προϊόντα του ομίλου του Rupert Murdoch.
Προβληματισμός μας δεν είναι έως πού μπορεί να φτάσει ο δημοσιογράφος προκειμένου να φτάσει στην είδηση. Οι Βρετανικές εφημερίδες έχουν μία μακρά παράδοση στον κιτρινισμό και την ανηθικότητα άλλωστε. Είναι τρομακτικό για τον Βρετανικό (και όχι μόνο) λαό να μαθαίνει πως οι τηλεφωνικές του επικοινωνίες είναι προσβάσιμες από τον οποιονδήποτε διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και τις γνωριμίες και να χρειάζεται να περάσουν περίπου 10 χρόνια προκειμένου να αποκαλυφθεί όλο αυτό το σκάνδαλο και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στις αρχές.
Πηγή: The Guardian
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.