17.8 C
Athens
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
More

    Νέο AI chatbot επιτρέπει να μιλήσεις με τον ηλικιωμένο εαυτό σου

    Μήπως ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που θα ήθελαν να παίρνουν πιο ώριμες αποφάσεις; Μήπως βρίσκετε εποικοδομητική τη συζήτηση με μεγαλύτερους, πιο σοφούς ανθρώπους; Θέλετε να πάρετε μερικές δύσκολες αποφάσεις, όμως ανησυχείτε για τις συνέπειες αυτών στο μέλλον; Ίσως μια συζήτηση με τον μελλοντικό σας εαυτό να μπορούσε να διευκολύνει τη διαδικασία. Τουλάχιστον, αυτό πιστεύουν ερευνητές του MIT που δημιούργησαν το AI chatbot «Future You».

    Αναλυτικότερα, από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας τη μηχανή του χρόνου, οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης δημιούργησαν ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη που προσομοιώνει τον γηραιότερο εαυτό ενός χρήστη, κάνει παρατηρήσεις και τον “λούζει” με μαργαριτάρια σοφίας. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να σκεφτούν περισσότερο σήμερα το άτομο που θέλουν να είναι αύριο. Ξεκινώντας με μια εικόνα προφίλ που παρουσιάζει το νέο χρήστη ηλικιωμένο, ασπρομάλλη με ρυτίδες, το AI chatbot δημιουργεί συνθετικές αναμνήσεις και αντλεί υλικό από τις τρέχουσες φιλοδοξίες ενός χρήστη, προκειμένου να διηγηθεί ιστορίες για την επιτυχημένη ζωή του.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια φοιτήτρια που ελπίζει να γίνει καθηγήτρια βιολογίας. Ρώτησε το chatbot ή αλλιώς μια προσομοιωμένη 60χρονη εκδοχή του εαυτού της, να της πει την πιο ικανοποιητική στιγμή στην καριέρα της. Το chatbot είπε ότι ήταν συνταξιούχος καθηγητής βιολογίας στη Βοστώνη και θυμήθηκε μια ιδιαίτερη στιγμή όταν βοήθησε έναν μαθητή που αγωνιζόταν να αλλάξει τους βαθμούς του. «Ήταν τόσο ευχάριστο να βλέπεις το πρόσωπο του μαθητή να φωτίζεται με υπερηφάνεια», δήλωσε το chatbot.

    Για να αλληλεπιδράσουν με το AI chatbot, οι χρήστες καλούνται πρώτα να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον εαυτό τους, τους φίλους και την οικογένειά τους, τις προηγούμενες εμπειρίες που τους διαμόρφωσαν και την ιδανική ζωή που οραματίστηκαν για το μέλλον. Στη συνέχεια ανεβάζουν μια φωτογραφία, την οποία το πρόγραμμα “γερνά” ψηφιακά για να παράγει μια φωτογραφία του χρήστη στην ηλικία των 60 ετών.

    Στη συνέχεια, το πρόγραμμα τροφοδοτεί πληροφορίες από τις απαντήσεις του χρήστη σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που δημιουργεί συνθετικές αναμνήσεις για τον προσομοιωμένο παλαιότερο εαυτό. Αυτό διασφαλίζει ότι όταν το chatbot απαντά σε ερωτήσεις, βασίζεται σε μια ιστορία που έχει συνοχή. Το τελευταίο μέρος του συστήματος είναι το ίδιο το chatbot, που τροφοδοτείται από το GPT3.5 της OpenAI, το οποίο συστήνεται ως μια πιθανή παλαιότερη έκδοση του χρήστη που μπορεί να μιλήσει για τις εμπειρίες της ζωής του.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles