Η Meta, η μητρική εταιρεία των κοινωνικών μέσων Facebook, Instagram και WhatsApp, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο, το Project Waterworth. Το καλώδιο μήκους 50.000 χιλιομέτρων θα συνδέει τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ξεκινώντας αό σημείο 7.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, πάνω από το 99% των διεθνών ανταλλαγών δεδομένων πραγματοποιούνται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.
Το καλώδιο της Meta θα χρησιμοποιεί σύστημα 24 ζεύγων ινών, επιτρέποντας μεγαλύτερη χωρητικότητα στις συνδέσεις του και ενισχύοντας την οικονομική συνεργασία, την ψηφιακή ένταξη και τις δυνατότητες τεχνολογικής ανάπτυξης στις περιοχές αυτές. Εκτιμάται ότι το καλώδιο θα υποστηρίξει και τα έργα τεχνητής νοημοσύνης (AI) της εταιρείας. Το Project Waterworth αναμένεται να είναι μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ενισχύσει τη διάρκεια και την αξιοπιστία των παγκόσμιων ψηφιακών διαδρόμων.
Η Meta δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή προϋπολογισμό για το έργο, αλλά έχει ήδη κατασκευάσει 20 υποθαλάσσια καλώδια, περιλαμβανομένου του 2Africa Pearls, που συνδέει Αφρική, Ευρώπη και Ασία. Αντίστοιχα, η Google έχει ανακοινώσει επενδύσεις στην υποθαλάσσια υποδομή, όπως η κατασκευή νέων καλωδίων για σύνδεση της Αφρικής με την Αυστραλία.
Την ίδια στιγμή, τα υποθαλάσσια καλώδια έχουν γίνει στόχος επιθέσεων και ερευνών λόγω υποψιών δολιοφθοράς, κυρίως από ρωσικά πλοία. Το NATO ενισχύει τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα και σχεδιάζει την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση ύποπτων δραστηριοτήτων.