22 C
Athens
Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
More

    Μεγάλη ανατροπή! Η Microsoft ενσωματώνει το DeepSeek στα PC της

    Η Microsoft, παρόλο που έχει στενή σχέση με το μοντέλο AI ChatGPT της OpenAI, συνεχίζει να συνεργάζεται και με άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει το μοντέλο DeepSeek-R1 στα Copilot+ PCs, αρχικά σε συσκευές με Snapdragon X και αργότερα σε υπολογιστές με Intel Lunar Lake και AMD Ryzen AI 9. Επιπλέον, η έκδοση DeepSeek-R1-Distill-Qwen-1.5B θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο Microsoft AI Toolkit για προγραμματιστές, ενώ αργότερα θα προστεθούν ισχυρότερες εκδόσεις 7B και 14B.

    Αν και το βασικό μοντέλο 1.5B δεν είναι τόσο ισχυρό όσο τα μεγαλύτερα μοντέλα 32B και 70B, η Microsoft τονίζει ότι έχει βελτιστοποιηθεί για NPUs στα Copilot+ PCs. Οι ελάχιστες προδιαγραφές για αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν 256GB αποθηκευτικού χώρου, 16GB RAM και NPU τουλάχιστον 40 TOPS. Η Microsoft υποστηρίζει ότι τα μοντέλα DeepSeek-R1 αξιοποιούν χαμηλού bit επεξεργασία για να λειτουργούν αποδοτικά σε τοπικό επίπεδο, χωρίς ανάγκη για ισχυρούς cloud servers.

    Παράλληλα, η Microsoft φέρνει το DeepSeek-R1 και στην πλατφόρμα Azure AI Foundry, όπου θα συνυπάρχει με άλλα μοντέλα όπως το GPT-4, το Mistral AI και το Meta-Llama 3. Αυτή η κίνηση προκαλεί έκπληξη, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι η Microsoft διερευνά εάν η DeepSeek χρησιμοποίησε παράνομα τεχνολογία της OpenAI. Επιπλέον, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με θέματα απορρήτου, δεδομένου ότι η DeepSeek εδρεύει στην Κίνα.

    Η Microsoft επιχείρησε να μειώσει τις ανησυχίες, δηλώνοντας ότι το μοντέλο έχει περάσει αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας και αξιολογήσεις κινδύνου. Το DeepSeek-R1 προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, καθώς απαιτεί πολύ λιγότερη υπολογιστική ισχύ σε σύγκριση με αντίστοιχα AI μοντέλα. Αυτό οδήγησε σε πτώση των μετοχών μεγάλων εταιρειών ημιαγωγών, όπως η NVIDIA.

    Παράλληλα, η OpenAI κατηγορεί την DeepSeek και άλλες κινεζικές AI startups ότι “αποστάζουν” τα μοντέλα της, χρησιμοποιώντας τεχνικές που επιτρέπουν τη δημιουργία ανταγωνιστικών μοντέλων χωρίς άμεση πρόσβαση στον αρχικό τους κώδικα.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles