15 C
Athens
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
More

    Η νηστεία μπορεί να προστατεύσει από… ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

    Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η αποχή από κάθε είδους τροφή για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον. Ακούγεται περίεργο κι όμως οι ερευνητές πιστεύουν πως η αυστηρή “νηστεία”, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του εγκεφάλου από εκφυλιστικές ασθένειες.

    Ο εγκέφαλος ενός ασθενή με Αλτσχάιμερ αριστερά, σε σύγκριση με έναν εγκέφαλο ενός υγιή ανθρώπου δεξιά...

    Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης στη Βαλτιμόρη ισχυρίζονται ότι έχουν βρει ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες το να διακόψει κάποιος, σχεδόν εντελώς, την πρόσληψη τροφής για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλό του από διάφορες ασθένειες. “Η μείωση πρόσληψης θερμίδων θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά, πιθανότατα, αποτελεί καλύτερη λύση το να υπάρχουν περίοδοι στις οποίες δε θα τρώτε σχεδόν τίποτα και μετά άλλες που να μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε” αναφέρει ο καθηγητής Mark Mattson, επικεφαλής του εργαστηρίου του ινστιτούτου νευροεπιστημών.

    “Με άλλα λόγια, η συνέπεια, όσον αφορά το χρόνο που θα ακολουθεί κάποιος αυτή τη “θεραπεία”, φαίνεται να αποτελεί κρίσιμο στοιχείο στην επιτυχία της” ανέφερε ο κ. Mattson στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ.

    “Ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης σε περίπου 500 θερμίδες -ποσότητα που περιλαμβάνει απλά μερικά λαχανικά και ένα τσάι- για δύο από τις επτά ημέρες της εβδομάδας είχε ευεργετικά αποτελέσματα κατά τις έρευνες μας” δηλώνει ο Mattson, ο οποίος είναι επίσης Καθηγητής Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

    Ερευνητές υποστηρίζουν, εδώ και αρκετό καιρό, ότι μία δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες αποτελεί “μυστικό” μακροζωΐας. Σύμφωνα με σχετικά πειράματα, αρουραίοι και ποντίκια που τρέφονται με περιορισμένη ποσότητα τροφής έχουν αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους κατά 40%, ενώ παρόμοια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί και σε ανθρώπους. Ο Mattson και η ομάδα του, όμως, έχουν εξελίξει αυτή την ιδέα…

    Υποστηρίζουν ότι το να περιορίσει κάποιος στο ελάχιστο την πρόσληψη τροφής, κάποιες φορές μπορεί όχι μόνο να έχει θετικές συνέπειες στην υγεία του και να του εξασφαλίσει μακροζωΐα, αλλά και να καθυστερήσει την εμφάνιση νόσων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλικών επεισοδίων. “Πειράματα με ζώα μας το δείχνουν αυτό με σαφήνεια” αναφέρει ο ερευνητής.

    Αυτός και οι συνεργάτες του διερεύνησαν επίσης την ύπαρξη ενός μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο η ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο μπορεί να  επηρεαστεί από τη μειωμένη πρόσληψη “ενέργειας”. “Τα ποσά κυτταρικής μεταβίβασης μηνυμάτων αυξήθηκαν όταν η πρόσληψη θερμίδων μειώθηκε σημαντικά” αναφέρει ο Mattson.

    Αυτοί οι χημικοί μεταφορείς σήματος (νευροδιαβιβαστές) παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο, μια διαδικασία που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της νόσου του Alzheimer ή του Parkinson. “Τα κύτταρα του εγκεφάλου μπαίνουν σε μία κατάσταση “ήπιου στρες”, που είναι ανάλογη με τα αποτελέσματα μίας άσκησης στα κύτταρα των μυών” αναφέρει ο Mattson. “Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ευεργετικό”.

    Η σχέση μεταξύ μείωσης πρόσληψης ενέργειας και αύξησης της ανάπτυξης των κυττάρων στον εγκέφαλο μπορεί να ξαφνιάζει σε μία πρώτη ανάγνωση, αλλά ο Mattson επιμένει ότι υπάρχουν εξελικτικοί λόγοι για να πιστεύει στη θεωρία του. “Όταν οι προμήθειες άρχισαν να περιορίζονται, οι πρόγονοί μας έπρεπε να ψάξουν για φαγητό”, αναφέρει ο Mattson. “Εκείνοι των οποίων οι εγκέφαλοι ανταποκρινόταν καλύτερα -που θυμόντουσαν πού μπορούν να εντοπίσουν πηγές για να βρουν τροφή ή ανακαλούσαν στον εγκέφαλό τους το πώς θα αποφύγουν τα αρπακτικά ζώα – ήταν εκείνοι που εξασφάλιζαν τελικά και το φαγητό. Έτσι, εξελίχθηκε ένας μηχανισμός που συνδέει τις περιόδους πείνας με την ανάπτυξη των νευρώνων».


    Το μοντέλο αυτό έχει διερευνηθεί μελετώντας περιόδους νηστείας σε ανθρώπους, καθώς και επακόλουθες επιπτώσεις στη γενική τους υγεία. Σύμφωνα με τον Mattson, ακόμη και πάσχοντες από άσθμα έχουν παρουσιάσει βελτίωση. Επιπλέον, έχουν αξιοποιηθεί πειράματα που αφορούν τη σχετική επίδραση σε εγκεφάλους ζώων που επλήγησαν από -αντίστοιχες στα τρωκτικά- ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Τώρα η ομάδα του Mattson ετοιμάζεται να μελετήσει την επίδραση της νηστείας στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες και άλλες τεχνικές.

    Εάν τελικά τεκμηριωθεί αυτή η σύνδεση, ο Mattson πιστεύει ότι ένα άτομο θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει την εγκεφαλική του λειτουργία, αν χρησιμοποιούσε την τακτική του περιορισμού της λήψης ενέργειας για κάποια χρονικά διαστήματα. Με άλλα λόγια, κάποιος θα μπορούσε να μειώσει την πρόσληψη τροφής στο ελάχιστο για δύο ημέρες την εβδομάδα και να την απολαμβάνει στον έπακρο τις άλλες πέντε. «Έχουμε διαπιστώσει ότι από ψυχολογικής άποψης, αυτό λειτουργεί αρκετά καλά. Μπορεί κάποιος να αντέξει χωρίς σχεδόν καθόλου τροφή για μία μέρα, αν γνωρίζει ότι για τις επόμενες πέντε μπορεί να φάει ό,τι θέλει.”

    Πηγή: Guardian

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles