Κατασκευάστηκε ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος από Ιάπωνες ερευνητές και ετοιμάζεται να εκτοξευτεί αργότερα φέτος, συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο, προκειμένου να δοκιμάσει τις δυνατότητές του σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Ο πειραματικός δορυφόρος αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο και της εταιρείας ξυλείας Sumitomo Forestry του Τόκιο, και αναμένεται να εκτοξευτεί τον Σεπτέμβριο με πύραυλο της SpaceX, σύμφωνα με την εφημερίδα The Japan Times. Ο πύραυλος θα απογειωθεί από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Φλόριντα, στέλνοντας τον δορυφόρο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο δορυφόρος θα απελευθερωθεί στη συνέχεια από το ιαπωνικό μοντέλο Kibo για να δοκιμαστούν οι αντοχές του στις σκληρές συνθήκες του διαστήματος.
Ο δορυφόρος LignoSat είναι ένας μικρός κύβος κατασκευασμένος από ξύλο μαγνόλιας, με διαστάσεις 4 ίντσες από κάθε πλευρά και βάρος λίγο πάνω από 2 κιλά. Η κατασκευή του διήρκεσε σχεδόν τέσσερα χρόνια, και η ιδέα προτάθηκε αρχικά ως ένας τρόπος για να δημιουργηθεί ένα χαμηλού κόστους διαστημικό σκάφος που δεν θα συμβάλλει στο αυξανόμενο πρόβλημα των διαστημικών απορριμμάτων.
Ο δορυφόρος δεν είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος από ξύλο, αλλά μόνο τα μέρη που συνήθως κατασκευάζονται από αλουμίνιο. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς δορυφόρους, ένας ξύλινος δορυφόρος θα καίγεται εντελώς κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης. Οι δορυφόροι από μέταλλο μπορούν να διασπαστούν σε κομμάτια διαστημικών απορριμμάτων ή να καούν, απελευθερώνοντας επιβλαβές αλουμίνιο στην ατμόσφαιρα και έχουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το ξύλο δεν μπλοκάρει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, οπότε ο δορυφόρος θα μπορούσε να στεγάσει τις κεραίες του μέσα στο ξύλινο σώμα του αντί να βρίσκονται απ’ έξω.