Μπορεί ο σκύλος να είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καταφέρει να αποκωδικοποιήσουμε τη “μυστική” γλώσσα των προσφιλών τετράποδων. Εδώ έρχεται να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη!
Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Μεξικού και του Ινστιτούτου Οπτικής και Ηλεκτρονικής χρησιμοποιούν ΑΙ μοντέλα εκπαιδευμένα στην ανθρώπινη ομιλία για να αποκωδικοποιήσουν τη γλώσσα των σκύλων. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε διεθνές συνέδριο, δείχνουν πώς τα σημερινά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποτελέσουν το “κλειδί” για την κατανόηση των γλωσσών των ζώων, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Η μελέτη χρησιμοποιεί ένα προηγμένο ΑΙ μοντέλο ομιλίας, το Wav2Vec2, για να εντοπίσει το συναίσθημα, το φύλο και τη ράτσα ενός σκύλου πίσω από κάθε γάβγισμα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικά σύνολα δεδομένων για εκπαίδευση και συνέκριναν τα αποτελέσματα: το ένα εκπαιδεύτηκε από την αρχή μόνο σε γαβγίσματα σκύλων και το άλλο προεκπαιδεύτηκε στην ανθρώπινη ομιλία και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στα γαβγίσματα. Το μοντέλο που προεκπαιδεύτηκε σε σχεδόν 1.000 ώρες ηχογραφήσεων ανθρώπινης ομιλίας τα πήγε καλύτερα. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξειδίκευσαν αυτό το μοντέλο σε ένα σύνολο δεδομένων που αποτελούνταν από φωνητικές εκφράσεις (γαβγίσματα) από 74 σκύλους: 42 Τσιουάουα, 21 Γαλλικά Poodles και 11 Σνάουζερ. Αυτό το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύτηκε σε ανθρώπους και σκύλους μπόρεσε να εντοπίσει το συναίσθημα ενός σκύλου με ακρίβεια 62%, τη ράτσα με ακρίβεια 62%, το φύλο με ακρίβεια 69% και να εντοπίσει έναν συγκεκριμένο σκύλο ανάμεσα σε πολλούς με ακρίβεια 50%. Όλα αυτά τα σκορ υπερέβαιναν το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύτηκε μόνο σε σκύλους, το οποίο υποδηλώνει ότι οι ήχοι και τα πρότυπα που προέρχονται από την ανθρώπινη ομιλία μπορούν ενδεχομένως να χρησιμεύσουν ως θεμέλιο για την κατανόηση των ζώων.
Μερικά από τα συναισθήματα που οι ερευνητές προσπαθούν να αποδώσουν στους σκύλους σε αυτή τη μελέτη είναι το επιθετικό γάβγισμα, το κανονικό γάβγισμα, τα ουρλιαχτά και οι γρυλισμοί. Ενώ οι σκύλοι πιθανόν να βιώνουν πολύ περισσότερα συναισθήματα, αυτοί οι ήχοι ήταν κυρίως διαθέσιμοι στο σύνολο δεδομένων τους.