28.4 C
Athens
Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2026
More

    Campos: Το μυστικό AI σχέδιο της Apple που μεταμορφώνει τη Siri σε ChatGPT

    Η Apple φαίνεται πως αφήνει πίσω της μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας γύρω από τη στρατηγική της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και ετοιμάζεται να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα που αλλάζει ριζικά τη φιλοσοφία της Siri. Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, η εταιρεία σχεδιάζει μια πλήρη αναμόρφωση του φωνητικού βοηθού της, μετατρέποντάς τον ουσιαστικά σε ένα εξελιγμένο AI chatbot, με την εσωτερική ονομασία «Campos».

    Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των εσωτερικών σχεδίων της Apple, το νέο σύστημα θα αντικαταστήσει πλήρως το σημερινό περιβάλλον της Siri. Αντί για έναν βοηθό περιορισμένων εντολών, οι χρήστες θα αλληλεπιδρούν με ένα πιο «συνομιλιακό» μοντέλο, αντίστοιχο με το ChatGPT της OpenAI ή το Gemini της Google, ικανό να κατανοεί σύνθετα αιτήματα και να διατηρεί τη ροή της συζήτησης.

    Παρότι η Apple φέρεται να δοκιμάζει εσωτερικά μια αυτόνομη εφαρμογή Campos, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να κυκλοφορήσει ως ξεχωριστό app. Αντίθετα, το νέο chatbot θα ενσωματωθεί βαθιά στο λειτουργικό σύστημα, αξιοποιώντας εφαρμογές, δεδομένα και λειτουργίες του οικοσυστήματος της Apple. Η μεγάλη αυτή μετάβαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την κυκλοφορία των iOS 27, iPadOS 27 και macOS 27, προς τα τέλη του 2026.

    Ωστόσο, οι χρήστες δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τόσο πολύ για να δουν βελτιώσεις. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το iOS 26.4 θα φέρει νέες δυνατότητες για την υπάρχουσα έκδοση της Siri, υλοποιώντας καθυστερημένες υποσχέσεις που η Apple είχε κάνει ήδη από το 2024, κυρίως γύρω από την κατανόηση φυσικής γλώσσας και την καλύτερη εκτέλεση σύνθετων ενεργειών.

    Η στροφή προς ένα chatbot εξηγεί και την πρόσφατη, στρατηγικής σημασίας συνεργασία της Apple με τη Google. Νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι τα μοντέλα Gemini θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των επόμενων εκδόσεων της Siri. Σε έναν τομέα όπου η Apple έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η αξιοποίηση εξωτερικής τεχνογνωσίας μοιάζει αναγκαία.

    Παράλληλα, νέα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Apple εξετάζει και εναλλακτικούς «χώρους» για τη φιλοξενία των AI υπηρεσιών της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένα wearable AI pin, το οποίο θα μπορούσε να παρουσιαστεί το 2027, σηματοδοτώντας μια νέα κατηγορία συσκευών για την εταιρεία.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles