28.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουνίου, 2026
More

    Apple Maps: Το… φιάσκο που σημάδεψε τον Tim Cook

    Όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις στο Google News!
    Ακολουθήστε το Digitallife.gr για νέα, gadgets και όλες τις εξελίξεις της ψηφιακής ζωής.
    Add as preferred source on Google

    Ο απερχόμενος CEO της Apple, Tim Cook, προχώρησε σε μια σπάνια αυτοκριτική, χαρακτηρίζοντας το λανσάρισμα της Apple Maps το 2012 ως «το πρώτο πραγματικά μεγάλο λάθος» της θητείας του. Η παραδοχή έγινε στο πλαίσιο εσωτερικής συνάντησης (town hall), παρουσία του διαδόχου του, John Ternus, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα ηνία της εταιρείας την 1η Σεπτεμβρίου 2026.

    Όταν η Apple παρουσίασε το Apple Maps, η εφαρμογή αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα: λάθος τοποθεσίες, ελλιπείς οδηγίες και μια συνολικά κατώτερη εμπειρία σε σύγκριση με το Google Maps. Η αποτυχία ήταν τόσο εμφανής που ο ίδιος ο Cook αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους χρήστες, προτρέποντάς τους μάλιστα να χρησιμοποιήσουν ανταγωνιστικές εφαρμογές μέχρι να βελτιωθεί το προϊόν.

    «Φάγαμε ταπεινή πίτα», παραδέχτηκε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως εκείνη η απόφαση –αν και δύσκολη– έθεσε τον χρήστη στο επίκεντρο. Όπως τόνισε, η εμπειρία αυτή αποτέλεσε πολύτιμο μάθημα για την εταιρεία, οδηγώντας σε μια πιο ώριμη και επιμονετική προσέγγιση στην ανάπτυξη προϊόντων. Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Apple διαθέτει «την καλύτερη εφαρμογή χαρτών στον κόσμο», κάτι που –ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας– δείχνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

    Η κρίση του Apple Maps είχε και εσωτερικές συνέπειες. Οδήγησε σε σημαντικές ανακατατάξεις στη διοίκηση, με την αποχώρηση του Scott Forstall, ενός από τους στενότερους συνεργάτες του Steve Jobs. Το περιστατικό αυτό θεωρείται μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές της εποχής Cook, σηματοδοτώντας μια αλλαγή φιλοσοφίας στην Apple.

    Παρά τα λάθη, ο Cook δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιτυχίες του. Ξεχώρισε ιδιαίτερα το Apple Watch, τονίζοντας τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία των χρηστών. Μάλιστα, περιέγραψε τη συγκινητική στιγμή που έλαβε μήνυμα από χρήστη του οποίου η ζωή σώθηκε χάρη στη συσκευή – μια εμπειρία που, όπως είπε, τον έκανε να «σταματήσει για λίγο και να σκεφτεί».

    Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η λίστα των λαθών του είναι «εντυπωσιακά μεγάλη», αφήνοντας αιχμές για projects που δεν ευδοκίμησαν, όπως το AirPower ή το ακυρωμένο project αυτοκινήτου. Ωστόσο, σημείωσε πως η Apple απέφυγε μεγάλες κρίσεις όπως μαζικές ανακλήσεις προϊόντων, κάτι που θεωρεί σημαντική επιτυχία.

    Μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία, ο Tim Cook αποχωρεί αφήνοντας πίσω του μια εταιρεία που έμαθε να μετατρέπει τα λάθη σε δύναμη.

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles