23.4 C
Athens
Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
More

    Ανταρόλυκοι: Οι επιστήμονες «ανασταίνουν» τα θρυλικά κατοικίδια των Σταρκ από το Game of Thrones

    Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Colossal Biosciences, με έδρα το Ντάλας, ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν οι τρεις πρώτοι «αναστημένοι» ανταρόλυκοι, είδος που είχε εξαφανιστεί πριν από περίπου 12.500 χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη περίπτωση «εξάλειψης της εξαφάνισης» ενός είδους μέσω συνδυασμού αρχαίου DNA, γονιδιακής επεξεργασίας και κλωνοποίησης. Οι ανταρόλυκοι (επιστημονική ονομασία Aenocyon dirus) ήταν μεγαλύτεροι και πιο επιβλητικοί από τους σύγχρονους γκρίζους λύκους, με ισχυρότερα σαγόνια, πυκνότερη γούνα και πλατύτερο κεφάλι.

    Το συγκεκριμένο είδος έγινε ευρέως γνωστό και αγαπητό στο κοινό μέσα από τη δημοφιλή σειρά Game of Thrones, όπου εμφανιζόταν ως το θηριώδες και μυθικό ζώο-σύντροφος των μελών της οικογένειας Stark. Αν και στην πραγματικότητα δεν είχαν υπερφυσικές ιδιότητες, οι πραγματικοί dire wolves υπήρξαν κορυφαίοι θηρευτές στη Βόρεια Αμερική.

    Η Colossal χρησιμοποίησε DNA από ένα δόντι 13.000 ετών και ένα κρανίο 72.000 ετών για να κατασκευάσει δύο πλήρη γονιδιώματα του είδους. Στη συνέχεια, με 20 γονιδιακές τροποποιήσεις σε 14 γονίδια των γκρίζων λύκων και τη βοήθεια της τεχνολογίας CRISPR, κατάφερε να ενσωματώσει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των ανταρόλυκων. Οι εμβρυακές κυψέλες εμφυτεύτηκαν σε μεγάλου μεγέθους σκυλιά (μίξεις κυνηγόσκυλων), που λειτούργησαν ως παρένθετες μητέρες.

    Τα τρία κουτάβια γεννήθηκαν τον Οκτώβριο του 2024 (δύο αρσενικά) και τον Ιανουάριο του 2025 (ένα θηλυκό) και ζουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο 2.000 στρεμμάτων, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Αν και το γενετικό τους προφίλ είναι 99,9% γκρίζος λύκος, η εμφάνισή τους θυμίζει έντονα τον εξαφανισμένο πρόγονό τους — κάτι που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνιστά αναβίωση του «φαινοτύπου» των dire wolves.

    Η Colossal, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 435 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, στοχεύει επίσης στην αναβίωση του μαμούθ, του ντόντο και της τίγρης της Τασμανίας. Παρότι πολλοί επικρίνουν την επένδυση τέτοιων πόρων στην «ανάσταση» εξαφανισμένων ειδών, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της μπορεί να βοηθήσει και κρίσιμα απειλούμενα ζώα, όπως ο κόκκινος λύκος.

    Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα για τον οικολογικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι αυτοί οργανισμοί, ειδικά όταν ακόμα και οι σύγχρονοι γκρίζοι λύκοι αντιμετωπίζουν αντιδράσεις και δυσκολίες επιβίωσης σε πολιτικά φορτισμένα περιβάλλοντα, όπως η Μοντάνα.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles