Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ενημέρωσή της στις 12/12/14 αναφέρθηκε στο ζήτημα της αποστολής μηνυμάτων scam μέσω email σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων χρηστών του Internet, εφιστώντας την προσοχή τους για την υπόθεση.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, τα μηνύματα αυτά φαίνεται να έχουν σταλεί από το Υπουργείο Οικονομικών και ενημερώνουν τους παραλήπτες αρχικά ότι έχουν επιστροφή φόρου. Χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.
Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν να καταχωρήσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.
Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλούνται να μην απαντούν και να μην στέλνουν προσωπικά τους δεδομένα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.
Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά: 111 88
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής για smartphones iOS και Android CYBERKID.
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.